Acta Musicaes jubilerer med spesialkomponert julekantate

Foto: Bjørn Isaksen/3600.no
Foto: Bjørn Isaksen/3600.no

 

Første søndag i advent markerer Acta Musicae sitt 20-årsjubileum med å synge adventstiden inn i Kongsberg kirke med blant annet en nykomponert Julekantate av Sigurd Hukkelberg. Kvinnekoret ble etablert våren 1997, og hadde sin første konsert i Smeltehytta i april 1998.

 

Kantaten er et bestillingsverk. Komponisten, Sigurd Hukkelberg er gift med korets dirigent, Liv Hukkelberg. Han har fulgt koret gjennom disse 20 årene og bidratt ved mange anledninger.

 

-       Jeg kjenner koret godt, og det har vært inspirerende for meg både å komponere musikken og skape tekstene til verket, forteller Sigurd Hukkelberg.

 

40 minutters vandring

 

Julekantaten har undertittel «Vandringen». Dette er et kirkemusikalsk verk bygget på juleevangeliet i Lukas- og Matteusevangeliet. Verket er skrevet for kor med fire like stemmer, solist(er), klaver, perkusjon og bass. Til sammen består verket av 13 satser. Åtte av satsene er for a cappella kor. Fremføringen tar ca. 35-40 minutter.

 

-       Det er stort musikalsk spenn i verket. Mange av satsene er jazz-inspirerte, andre klassisk inspirerte, likevel klangrike og melodiøse. Bibeltekster leses mens koret ligger under med klangtepper, forklarer komponisten Sigurd Hukkelberg, som har komponert verket i perioden fra høsten 2016 til august i år.

 

Julekantaten tar også for seg historien fra Matteusevangeliet da Maria, Jesus og Josef må flykte.

 

-       I tillegg til bibeltekstene, setter jeg fokus på de menneskelige sidene i juleevangeliet. Det handler om mange følelser – om fødselen, om frykt og glede, overraskelser og undring, drømmer, flukt og engstelse. Jeg har valgt å avslutte verket med en salme der temaet er en bønn om fred, ut fra profetiene om Fredsfyrsten, beskriver Sigurd Hukkelberg. 

 

I tillegg til julekantaten synger koret, tradisjonen tro, et par håndfuller med klassiske julesanger. Korets julekonsert JULEKLANG - er en tradisjon for mange.

-       Vi fremfører alltid noen kjente julesanger, gjerne på vår egen måte, og vi pleier å invitere med en kjent solist.  I år er Sigurd vår gjest og vi gleder oss ekstra fordi vi er så heldige å få fremføre denne Julekantaten som er spesielt skrevet for oss. Det er lenge mellom hver gang det skrives lignende verk for norske kvinnekor, så dette synes vi er stas! Forteller pressekontakt for Acta Musicae, Halldis Skogen.

 

Håper på stort publikum

Acta Musicae har et stort, trofast publikum som stiller opp og fyller benkene ved Julekonserten første søndag i advent – rett etter julegrantenninga på Kirketorget.

-       Vi håper å få dele vår musikalske nyvinning med riktig mange og vi tror den nykomponerte julekantaten vil vekke ekstra interesse blant publikum. Det er en nytelse å øve på et så velskrevet verk, og vi føler at Sigurd har klart å komponere et verk som kler oss godt. I tillegg skal vi i løpet av konserten sørge for at folk får smak av tradisjonell julestemning, lover Halldis Skogen.

 

Hun legger til at koret håper å fylle flere benkerader i kirken denne kvelden enn noen gang tidligere.

Foto: Bjørn Isaksen/3600.no
Foto: Bjørn Isaksen/3600.no

I fokus nå

Besøk oss også på:

Bli Acta Musicae grasrotgiver:

Last ned informasjon og vervekort her:

Vervekort
Vervekort Acta Musicae.pdf
Adobe Acrobat Document 28.3 KB