SOMMERMUSIKK FRA ACTA MUSICAE

VI SKAL IKKJE SOVA BURT SUMARNATTA


CD'en" Vi skal ikkje sova burt sumarnatta" inneholder musikk av Geirr Tveitt, arrangert av vår dirigent Liv Hukkelberg.  CD en er spilt inn i 2011. Sopran Isa Katharina Gericke og pianist Geir Botnen medvirker.

 

 

Klikk her for å bestille CDen.

HØR EN LYDPRØVE HER:

 

Vi skal ikkje sova bort sumarnatta

 

«Vi skal ikkje sova bort sumarnatta» er en vakker og stemningsfull sommerbukett sanger om midtsommer, sommernatt, blomster, små «poder» med små drømmer, og store «poder» med større drømmer… «Kjærlighet» er selvsagt et sentralt tema i sommernatten…

 

Men også menneskets kjærlighet til naturen og dens skjønnhet, til livet og til det å leve her og nå trer fram av vakre og beskrivende tekster.

Tonenes opphavsmann, Geirr Tveitt, lagde en mengde sanger, inspirert av norsk natur og norsk musikk – i den grad man kan bruke et slikt uttrykk. Han samlet, og brukte norske folketoner som grunnlag for en mengde komposisjoner, sanger, klavermusikk, klaverkonserter, balletter, operaer og orkestermusikk. Han hadde en mesterlig orkestreringskunst. Både Bartok, Ravel og Grieg var store inspirasjonskilder, og sammen med norsk folkemusikk utviklet han et særpreget tonespråk.

Sangtekstene er fra mange av våre mest kjente diktere og tekstforfattere, Jakob Sande, Tarjej Vesaas, Aslaug Vaa, Aslaug Laastad Lygre og Herman Wildenvey.

Teksten til Smørblomster er skrevet av Betty Berg-Olsen, Geirr Tveitt sin svigermor.

Sangene er plukket ut av Gyri Tveitt, komponistens datter, i samarbeid med dirigent Liv Hukkelberg. Hun har arrangert disse vakre sangene for kvinnestemmer. Arrangementene er også utgitt i et eget notehefte, til glede for andre kvinnekor.

 

Acta Musicae

består av 25 friske og sprudlende kvinner. Visjonen vår, ”Vi vil stråle” uttrykker hvordan vi ønsker å fremstå utad. Med stråler, ser vi for oss stråler både av lyd, lys og ikke minst varme. Vi håper denne CD utgivelsen gjenspeiler dette! Acta Musicae satser på et allsidig og bredt repertoar og kvalitativ sang. Koret har mange spennende prosjekter og oppdrag. Vi oppnådde 2.plass i scenisk klasse og sølvplassering i damekorklassen ved Landskonkurransen for kor i Trondheim, oktober 2009.

Isa Katharina Gericke

Sopranen Isa Katharina Gericke er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Hochschule der Künste i Berlin og er en av Norges fremste sopraner på den internasjonale arena. Hun vant førstepris i den nasjonale Dronning Sonjas Musikkonkurranse i mai 2001. Året etter mottok hun prisen som Årets nykommer under festivalen Kissinger-Sommer i Tyskland. Hun har også mottatt Det Norske Selskabs Wessel-pris.

Isa debuterte som Grete i Humperdincks "Hans og Grete" ved Den norske opera i 2003. Isa har vært engasjert som solist med bl.a. Oslo Filharmonien, BBC Symphonic Orchestra og Tsjekkisk Filharmoni, og har samarbeidet med dirigenter som Sir Andrew Davies, Manfred Honneck, Franz Brüggen, Rinaldo Alessandrini og Philipe Herreweghe.

Isa er kjent som en allsidig sanger, men har spesialisert seg innen lied- og romansegenren. Hun har deltatt ved flere festivaler i inn- og utland og utgitt en rekke innspillinger, blant annet den kritikerroste CD-en "Waldabendlust" (Simax Grappa) sammen med pianisten Sveinung Bjelland. I april 2010 kom hennes siste solo-cd "Til Eva" (Simax Grappa), en samling norske romanser som hyller sangerinnen Eva Sars Nansen. Sammen med Det Norske Kammerorkester medvirket Isa også på trompetist Tine Thing Helseths julecd «Mitt hjerte alltid vanker» (Simax Grappa).

Isa Katharina Gericke er en av initiativtakerne bak Oslo Barokkopera, og har siden 2001 vært kunstnerisk leder for de årlige Glogerfestspillene på Kongsberg.

 

Geir Botnen

Geir Botnen er en av Norges mest anerkjente pianister. Allerede under studietiden under professor Jiri Hlinka ved Musikkonservatoriet i Bergen, viste Botnen et bemerkelsesverdig talent og ble derfor i ung alder invitert til å spille med Bergen Filharmoniske Orkester. I 1982 deltok han, som første norske pianist noensinne, i Tsjaijkovskij-konkurransen i Moskva. Han debuterte offisielt i Oslo i 1988.

Botnen har et allsidig repertoar som strekker seg fra barokkmusikk til modernisme og nyere verk, og har vært solist med en rekke symfoniorkestre både i Norge og internasjonalt. Som solist og kammermusiker han har gitt konserter i Storbritannia, USA, Canada, Kina, Sør-Korea, Ungarn, Tyskland, Tsjekkia, Sverige, Danmark og Norge. Botnen har opptrådt på festivaler i Norge og utlandet, blant annet ved Festspillene i Bergen, Risør Kammermusikkfestival og St. Magnus-festivalen på Orkenøyene.

Botnen har vært sentral i opprettelsen og som kunstnerisk leder av den årlige musikkfestivalen "Hardingtonar", hvor nettopp musikken til komponisten Geirr Tveitt (1908-1981) står i fokus. Botnen har i en årrekke tolket Geirr Tveitts musikk og har blant annet gjort innspillinger av Tveitts "Femti folketonar frå Hardanger», som har blitt meget godt mottatt av kritikerne. Botnen er også kjent som en kritikerrost Grieg-tolker.

 

Intensjonen bak albumet

Av dirigent Liv Hukkelberg

 

"  Jeg er svært glad i Geirr Tveitt sin musikk - spennende musikk med spenst og humør, men også vare og sarte stemninger. Musikk som taler - i stor skala, gir lytteren næring på den ene siden, men utfordrer på den andre! "

  

 

Da jeg for noen år siden hadde kontakt med Gyri Tveitt, datter av Geirr Tveitt, brakte hun på banen om jeg kunne tenke meg å arrangere noen av farens sanger for kvinnekor. Det fanget naturlig nok min interesse, og arbeidet med arrangementene startet med utgangspunkt i mitt eget kvinnekor Acta Musicae – som liker utfordringer!

Det er et privilegium å få anledning til å trenge ned i dette stoffet, og som arrangør har jeg virkelig kost meg med dette ærefulle oppdrag over 2,5 år.

Jeg har forsøkt å gjenspeile noe av det spesielle med Tveitt musikk, hans detaljerikdom, vârhet og spiritualitet, og et slags «heilnorsk» uttrykk med «priller og praller», samtidig som jeg er blitt inspirert av både tekster og melidiføringer til litt effekter og jazzige vrier her og der.

Det er ikke mye korstoff som er arrangert og gitt ut av Tveitt sine sanger. En noteutgivelse av arrene har derfor ligget i kortene. Men det ene tar gjerne det andre, og god motttakelse av både koret som utøver, og publikum, kom det på tale med lydfesting. Vi synes det derfor er ekstra flott å kunne bidra med dette albumet med Geitt Tveitt sine sanger for kvinnekor, og håper det kan bli til glede for mange!

Hva kan passe bedre enn myke, varme kvinnestemmer som formidler sommervarme Tveitt-toner! Denne musikken fortjener å komme mer fram og bli mer kjent, både i kormiljø og blant publikum generelt!

I tillegg til korarrangementene presenters de orginale komposisjonene slik Geirr Tveitt har skapt dem. Vi synes det er ekstra stas å ha sopranen Isa Katarina Gericke og pianisten Geir Botnen med på laget. Isa med sterk forbindelse til Kongsberg og kunstnerisk leder for Glogerfestspillene, og Geir som kunstnerisk leder for Hardingtonar – i Geirr Tveitt sin hjembygd. Isa synger så vakkert, så vàrt og varmt, og Geir sitt prillende, myke og flotte pianospill smelter det hele sammen til vakre, små idyller!

Min intensjon er en vakker og sommervarm plate. Vi gleder oss alle over å få dele disse sommervarme strålene med deg som lytter!

 

Stor takk til:

 

Gyri Tveitt  - for verdifull veiledning, både til arrangør og kor!

 

Kongsberg kirkelige fellesråd, v/Nils Brandt  - for bruk av Gomsrud kapell og Kongsberg kirke til opptakene.

 

Sigurd Hukkelberg - for tålmodig og uvurderlig innsats under innspillingene med koret.

 

Thomas Hukkelberg - for profesjonell bistand under innspillingene og den tekniske bearbeidingen etter innspillingene.

I fokus nå

Besøk oss også på:

Bli Acta Musicae grasrotgiver:

Last ned informasjon og vervekort her:

Vervekort
Vervekort Acta Musicae.pdf
Adobe Acrobat Document 28.3 KB